love

love

Followers

Tuesday, 12 November 2013

Organizing: Bilik stor.

Salam,

I never share here macam mana rupa bilik stor kat rumah ni kan ?
Eh lupa, pernah sekali..tapi tak complete sangat.

Baru2 ni, to be exact , on the day papa kena campak, i ambik cuti for 2 days to be his nurse.
But orang sakit  kan , kerjanya kena tidur jer kan ..so nurse got nothing to do.

I tak boleh duduk saja2 kat rumah..it either i godek whatever to munch kat dapur or i akan buat ops kemas kat mana2 area in the house.

And that day, tempat yang terpilih ialah bilik stor bawah tangga rumah .
I dah lamaaa aim nak kemas area ni but i need kekuatan berserta azam yang tinggi to do that since the bilik stor in the house adalah tempat dumping area.

I pernah kemas bilik stor tu cantik2..even i tak berkenan dengan rack storage dalam tu yang papa install, but i tetap susun elok2, kemas2.

Since tukang kemas sorang and tukang dump sampah ramaiii...tentu laaa i kalah.
especially with bibik Ayu yang duduk dalam rumah tu 24-7
Pantang ada nampak barang kat rumah , i suruh kemas, dia pun campak dalam tu.
Once i bukak bilik stor nak cari barang..boleh histeria.

Tapi masa tak der..so, pejam2 laaa selama ni.
That day cam dah climax...tak boleh hold lagi.
So, bibik Ayu kena ready laaa for the ops.

Ini rupa bilik stor bawah tangga tu

Pintu ke bilik stor...
Bukak jer dalam nampak ni.




atas ni nampak cam kosong sebab dah keluarkan semua sampah sarap atas ni.



Ini yang kat atas tu..bayangkan selonggok ni...



memula kena keluarkan semua sampah2 dr dalam stor tu..longgok kan 


Half of it bawak naik atas..sebab dekat beranda dibilik Aniq pun kita jadikan our second store.
We put all those stuff in the biggg box and susun kat beranda luar .
In sha Allah next time i share how it look like.


Another big box kita susun semua soft toy dari zaman Aniq.
Penuh dua kotak besar ni dengan soft toy ni.


After isi dalam dua tong besar tu..ini extra yang tak boleh masuk dah.
Ada sesetengah dari sift toy ni masih baru n belum bukak plastic and tag price...bayangkan laaa...

Kotak 1 bawah dah penuh..kat atas ni tak muat dah...
After dah sumbat , kita pun susun baik2 n tutup pintu beranda ni.
tak mo usik dah bahagian ni.

kat bawah...i susun semua barang2 ke dalam stor tu balik .



This time, final work, i asked papa to help...utk organize balik all his tool box dengan barang 2 dia..sebab i tak boleh tolong yang ni.
I tak tahu what screw what screwdriver, what tool dalam which box kan .


Half lagi

After about one whole day..baru lah siap.



Ingat this kotak yang kat study spave papa hari tu.
I tak mau membazir because thios drawer box masih sangat2 elok.
So, i use it in this store room.
Nampak kemas n mudah i nak cari barang..just ikut label.


Then , rack hitam Ikea that i used to put Aniq's book in his room before, i dah ambik n guna kat this space since i already bought him new Billy bookshelf from Ikea.


The original hang rack kat dinding tu, i tak bukak , instead i use to susun semua brang2 kerja papa.
Yea..most of the isi dalam store ni is 90% belong to him;
kat rack hitam tu pulak i susun semua screw that he'll use later.
All this while semua screw ni berterabur in his 3 tool box yang ada

kat atas drawer box pulak i letak small drawer yang contain of his pc/networking screw.


I labelkan .
Tool , gardening and tool semua barang2 tool papa.
Beach tu ada kolam mandi budak2, pelampung2 utk kat pantai..Goggle dan scuba punya barang2
the only box that belong to me yang tulis 'BAG', dalam tu i letak small paper bag...beg2 kecik utk isi barang2 kecik nak bawak opis atau kalau nak keluar kejap.

Box kecik merah ni i beli 3 biji.
Dalamnya ada barang2 meja ping pong papa, macam nett meja, raket ping pong, bola .
Sebelahnya tool bag papa, satu utk network n satu utk kerja2 tukang.

Bawah sekali ada Cables..semua cables printer , PC and such yang diguna.
kat bilik stor Aniq kat atas pun ada 2 BIGGG  box of this kind of PC punya barang2..tapi yang i letak in this small box , yang nak pakai selalu
Sebelah nya ada dua box tool box papa.



kat tepi drawer box i hang apa2 yang takleh sumbat dalam drawer ;like gergaji..


kat atas tu jugak, i letak equalizer papa yang dah rosak, papa nak hantar repair so, letak kat tempat senang nak ambik..kat atas benda alah tu, bakul putih beli kat Daiso , i letak tape2 n pen utk tujuan nak label.
dalam tu ada gunting jugak.




kat bahagian dalam lagi, kotak2 PC , dalam tu ada keyboard original HP.
2 kotak besar tu isi keyboard sahaja.
And extra space yang ada, i letak la vacuum yang pakai hari2..nak pakai ambik jer dalams tor..n also segulung carpet yang i only bentangkan when i have guest...

After the re -org...bilik stor ni jadi bilik penting..jap2 ada orang bukak cari barang dia.
kalau dulu, papa tak boleh masuk sebab ada rak besarrr yang only boleh muatkan tubuh i n bibik jer dalam ni.
Now that bila kita ganti with rack2 Ikea and drawer box..boleh masuk 3 orang dalam ni at the same time kalau nak cari barang.

Puas hati betul...and berkali2 i pesan kat bibik Ayu to maintain the look .
Hopefully kekal tersusun camni...at least setahun jadi laaa...ok laaa too much..6 month pun jadi laaa...







1 comment:

  1. Pasaipa tah sy selalu termiss baca entri2 penting seperti ini..huhu..btw sgt2 suka tgk hasil selepas diorganizekan...mesti satu kepuasan yg luar biasa kannn

    ReplyDelete