Followers

Friday, 8 April 2016

Deko rumah Puchong

Salam,

Dah April yer...

Last jenguk sini to update was in jan..ok la lagi dalam tahun sama,
Ok ..i tak mo la membebel pasal ksibukan kerja yang tak habis2  here...ingat nak update jugak kisah my life yangt abnormal dr manusia lain ...how my life with papa dr kerja sama2 kat TM dengan gaji yang dah agak selesa...we both now dah berhenti and focus our own business...tak la seindah yang dibayangkan but alhamdulillah...sentiasa bersyukur dan rasa blessed itu yang selalu kena letak dalam diri.

Ok honest nya today i nak citer pasal deko....hehehehe...gitu la ko ...asal hilang ..muncul pastu nak citer deko..pastu dua tiga entry hilang balik...maafkan lah hamba...


Ok kali ni nak citer pasal deko rumah kat Puchong..bukan rumah di Kuantan yer.
Im not sure pernah citer ke tak pasal i masih ulang alik Puchong Kuantan ...lepas jual rumah double storey kami yang kat BSP tu..kami pindah Kuantan and start to deco rumah sini kan ...

Tapi papa masih stay di KL dan masih kerja..(baru bulan ni berhenti)..so kita duk pikir dr nak menyewa rumah lain utk dia sorang stay..baik duk umah sendiri.
Alhamdulillah masa muda muda dulu (hak hak ..now dah tua makcik) kami berdua laki bini gila beli rumah hehehe..so bila jual rumah kat BSP tu..masih ada la lagi dua unit rumah flat jer kat bandr puteri yang kami sewakan ..beli dulu2 memang utk investment dan alhmadulillah memang tak pernah kosong lagi..penyewa duk situ bertahun2...
Ada sebuah tu kontrak dengan KFC Holding letak their staff...sewa agak murah dan kami pun  fikir nak renovate sket and nak duk situ la  dr menyewa rumah org kan .

So bg notice kat KFC and depa keluar sbulan lepas tu.
Kami pun start laa renovate.
Rumah tu masa beli dalam 8 tahun lepas memang tak pernh jenguk masuk.
I beli dr org tu memang dah kontrk dengn KFC so i sambung jer kontrak..jdi dalam rumah tu cmana rupa tak tau..deisgn dan lay out memang tau sebab ada sebuah lagi unit dekat blok situ..tapi utk unit KFC sewa tu memang tak tau rupa nya camana
so bila penyew keluar baru tengok...haaaa sakit jantung jap..dengan lantai simen dah capuk2 habis ..dengan tingkap pintu semua dah hancur kopak and siling pun hncus..lampu teruk and kipas langsung tak ada..so kami terpaksa laaa mulakan from a to z

sayang nya i takder la plak amik pic before the reno

Ini pic2 lepas reno

memula nak start with lantai sebab lantai teruk snagat2..tapi papa kata beli lampu and kipas dulu..gila panas rumh tak ada kipas..tu pun memula beli dulu satu kipas stand nak duk tengok tv..nsib jugak rumah ni area berbukit..sejuk juga malam2..ada msa tak pasang kipas pun siang2 hari boleh tahan ..tak panas menggila.

Kisah lampu kipas

biasa laaa dah berapa buah rumah kami pindah randh..memang pili8h house of lighting di puchong.
Habis l dlam 1k jugak..sebb setiap bilik pasang kipas la kan ...pastu tengah ruang tamu dan makan ..nak lampu berpesen2 bagai...

atuk dan papa yang pasang kips dan lampu ..settle masalah..then baru start fikir pasal lantai 

memang makan masa buat rumah puchong ni sebab kami stay kuntan so every weekend baru ada msa uruskan 

nampak lampu dan kipas tu..



Kisah lantai.

memula kami nak tiles habis ..duk survey sana sini and compare kos semua,,,pastu managment suh letak pulak duit deposit..selalu nya apartment camtu la..nanti kerja2 reno dagh settle..bersih semua baru pulang..
duit tu kena fikir..kos indo nak upah sebab rumah tingkat 1..dia charge extra work sebab nak angkat simen tile segala...
kotor,,berabuk berdebu kita boleh handle lagi since tak duk situ full time..
tapi kos and kerja2 renyah..indon kata ambik masa 3 hari gak..

then kami survey for laminate floor..survey2 compare harga memang tak banyak beza..lebih kurang jer kos..tapi sehari siap..tak ada kerja 2kotor..tak ada kena report kat managment bagai kan ...ok the we decide..tak mo tiles.

Panggil flooring company ukur sip semu and bila suh pilih2 wood tu tertarik pulak dengan vinyl..harga tak beza sangat dengan timber yang i nak memula tu...dalam 5.30 per sqft...then senang sikit handle kalau tumpah2 air tak kembang..cunnn..proceed with vinyl 

Dalam seminggu lepas tu mas akami balik Kuantan org buat floor datang..papa kat Kuantan masa tu..terpaks call atuk tolong monitor.
Atuk kata 2 jam dh siap pasng sebab kami pasang kat luar jer..bilik semua tak pasang lgi.

Atuk kata nasib tak pasang blik..rugi jer upah org..senang gila..atuk leh pasng kan ..kalau atuk ckap memng i cya hahaha..so atuk kata utk bilik nanti beli biar ia psang dengan papa..ok tuk..cunnn
maka settle laa.



lantai vinyl my choice




bila dah settle lantai baru la fikir pasal perabot..memang dalam kepala nak beli Ikea jer..senang..beli sikit2 ikut needs kan 
memula beli tilam kat kedi perabot.
Beli 2 tilam queen and satu tilam single utk bilik kecik.

sebulan jugak tidur atas tilam jer..masa beli tu lantai belum pasang..then siap pasang lntai baru g Ikea.
Minggu 1st beli set bilik tidur dulu...katil paling murah kat Ikea. Dua set utk queen bed..then satu set single bed.
then beli sikit2 barang utk dapur..macam rak2 utk gantung pinggan
nasib tilam dah beli dulu

katil ni beli dua set..satu master ..satu bilik tengah..
ini pic bilik master..semntara ada modal nak tambah vinly bilik...kita carpetkan dulu

wallpaper tu lebihan masa rumah BSP dulu...ada i shopping kat korea wallpapper masa offer..last2 ada satu gulung tak pakai..mals nk bawak balik kuantan..pasang sini jer la...






ini pun series dr ikea utk gantung baju2 kerja papa..memang sengaja tak mo pakai almari..series ni bolah tambah2 ikut requirement nanti


later next weeknya pulak ke ikea lagi..this time beli set meja makan and sofa 

nampaksofa tu..itu la seketul jer..nk balik set nolmyra dr ikea nak tambahkan depan tu dah berminggu2 g asik tal der stok sampai la hari ni ..give up dah

set meja makan paling murah ikea

ini view dr dapur..wallpaper yang sama macam masterbedroom kat tv tu..

blind merah tu beli di cowboy kuanta ..cuma 49.90 satu blind ..dua tu baru habis rm100..bilik tidur semua pun pakai blind..tak yah nk berlngsir sangat.rumah tak ada 'bini'..duk bujang2 ni memang payah la kalau berlangsir2...

view dr bilik tidur master

sebulan lepas settle semua2 ni..kitorang survey plak set kitchen cabinet kat Ikea..tapi berkali2 g..sampai sudah tak leh decide..dengan ukur dengan nk angkut pasng sendiri..rasa cerewet nya laaa...masa ni dah nak dekat bulan puasa 2015..last2 call satu contractor cina masa kat BSP dulu..dia buat kc rumah sana murah gila..tapi kali ni di tak available..terpaksa dia pass kat kontraktor melayu ..kawan dia.

datang..ukur..bagi quotation ..fikir2 malas nak panjang citer ulang alik ikea..terus on jer la dengan dia...
next minggu nya lepas decide depa mai pasang..


pasang ini saja..kena rm1600..bg i mahal..tapi malas nak pikir

yang gantung2 tu semua ikea..

kemudian papa tolong buatkan i island ala2 bar counter utk lepak2 antara bahagian ke dapur ni

pasang sendiri jer...guna kabinet ready made dr rumah Nana..dia tak mo dah pkai..nak kasi ngah..ngah tak nak...kitorang pun angkut laa...
papa kena bukak balik semua and pasang utk match kan kat dapur kita kasi fix.
ada part kena potong sket..

ini rupa dah siap..Nana kasi siap dengan kerusi bar tu..cunnn ..settle masalah

bahagian kitchn cbinet ada plan nk tambah wall hang cabinet dr ikea..tapi belum sempat lagi



kaler peach tu pintu masuk utama..masuk jer terus dapur laaa kiranya

bar ni memang tempat fav kitorang especially twin ..buat minum petang atau bekpes dorang memang makan sini jer

makan nasi goreng hehe

gigih sangat nak memanjat..tu yang suka makan sini

macam tu laaa kisah nya deko rumah apartment ni..
rumah ni aslnya papa duk on weekday..bila weekend dia balik kuantan atau kami balik puchong..tengopk keadaan laaa.

tapi starting this month papa dah full time kat Kuantan dah..so rumah ni plan nya nak sewakan tapi duk berkira2 gak sebab syang..masih dalam discussion .rasanya memang kena sewakan kot huhuhu.

k guys..nanti i sambung kisah deko lagi.

till then 

adiosss



















































Thursday, 28 January 2016

Sambal Magic.

Salam ,


Im not going to share any deco story today..letih la mak incik duk pikir nak transfer pic ni..nanti laaaa i usahakan ,

Today amik anak dara twin at 12 and sending abang at 12.30 ke sekolah and will straight away drive balik puchong.
Dah lama jugak tak drive long journey sorang2..nak naik Karak semua tu...but today i nak kena balik sana sebab ada banyak urusan.

Anak dara twin kena ponteng sekolah la
Anak teruna tu tak apa laaa..boleh stay sendiri kat umah.
Cousin2 pun rumah sekeliling ni and my staff ada utk hantar and amik sek and ngaji.
So insha Allah no issue sangat

Today kalau sempat i terus ke Menara TM utk join promo produk papa kat sana .

So sapa2 berkesempatan leh la jenguk lobby menara TM and ke booth kami kat depan Klinik Zharif.
Dah dekat setahun tak jejak kaki ke situ hehehe.
Zaman kerja hari2 kena meeting kat situ kot.


Ok
Ini la produk yang kami jual.



Sambal Magic ni actually sambal tumis yang kita boleh terus makan jadi sambal nasi lemak.
Dalam ni dah complete rasa bilisnya..lengkap la .
For those travel memang mudah sangat sebab boleh terus bukak botol and makan macam tu

Ini customer bawak g Hong Kong.
Ini laaa orangnya..Roslinawati Misdi.
Ramai kot kenal dia ...dia ni MD kat Mama Kis Junction ..yang jual segala barang2 baby import.

Selain tu ...sambal ni boleh guna buat masak apa2.
Balik2 kerja tu penat kot nak siang bawang lada segal..nak menumis lagi makan masa...
haaa sambal magic ni senang..buh dalam kuali..tak yah minyak k...then letak la apa kita nak letak...buh udang kalau nak buat sambal tumis udang.

Macam ni haaa.

kalau malas sangat goreng jer ikan ...ceduk sambal dr botol curah jer...dah jadi ikan goreng berlada.

Senang kan .

Nak goreng mee..nasi ..bihun..apa2 laa...buh jer sambal magic..buh jer rencah kalau nak macam sotong ker udang ..kalau tak nak pun takper sebab sambal ni dah sedap pun ...caya lah..then masuk sayur,..mi segala bagai..siap dah...
Memang Magic  heheh..



Dulu2 masa kerja memang ini antara yang i amalkan ...buat sambal tumis banyak2 and pakai time2 perlu.
Pastu bila selalu bawak sambal ke ofis ramai yang nak ..
Selalu i bagi jer sebekas2 kecik tu.
Lama2 dah ramai pulak yang nak beli...so buat la sikit2 jual.

Akhirnya mula terfikir nak jadikan business.
And terhasil la nama sambal magic ni.
Kiranya dah dekat setahun jugak yang betul2 kami buat jual dalam botol camni..tapi tak berani nak expose besar2an takut tak terbuat.

Bila i berhenti kerja and hb pun insha Allah dah hantar resign letter..so kitorang mula serius nak pasarkan .
So kat pasaran lebih kurang 6 bulan yang betul2 la.

Antara testimoni pada pasaran luar











Sebenarnya banyak lagi contoh2 makanan boleh buat dengan sambal magic ni.
Dan banyak jugak testimoni2 dr customer.

Tapi since i pun tengah nak get ready nak balik KL..so next time kita sambung.
I tak sengaja terpromote sini..
tapi alang2..sapa nak test boleh masuk ker page sambal magic ni yer.

nak order direct pun boleh.
Wasap jer 019-9826100

Till then ..

byeee






Tuesday, 26 January 2016

Deko:Kitchen update selepas setahun

Salam



Hari ni kita cerita pasal deko k
Actually i banyak pic2 deko yang nak share..tapi tak tau la kenapa i takleh nak transfer semua pic2 tu..so bila nak buat entry memang hazab betul rasanya

nasib la i ada jugak post2 pic dalam few group deko kat Fb..so leh i ambik thru FB jer and share kat sini.

Today.., after setahun ..kita sambung cerita deko dapur kat rumah baru yer...
Baru2 pun dah lebih setahun rasanya duk sini..tapi la anggap baru laaa k..sebab banyak deko dalam ni citer pasal rumah lama so senang nak bezakan in label nanti i tulis rumah baru.

last update pasal dapur kat entry ni kan ..
tu pun bulan oct 2014...2014 tauuu bukan 2015..lebih setahun dah huhuhuh.

Ini pic last dapur i oct 2014

Lepas tu i duk berkira2 dengan hb..nak beli sikit2 rak kat Ikea utk storage barang2 dapur i yang menimbun.
Tapi hb suh gak survey2 dulu harga kitchen cabinet kat Kuantan ni.
I memang malas mulanya..tau dah harga KC mesti hebat punya..tambahan dekat Kuantan.
Tapi sebab dia suh survey dulu so i try mintak phone no dr anak2 buah i yang duk sini.
Dia bagi few contact no but ada sorang yang dia rekemen ,.buat kc rumah dia

I panggil this guy..melayu ..suh kira and bagi quot.
Sekali dia cakap siap semua atas bawah rm2800...i dengan hb duk la pandang sesama sendiri...macam caya tak caya..pastu dia tengok muka i and hb pelik dia tanya mahal sangat ker...
Hahahaha..seriusly tak tau nak jawab apa.

Pendek citer ..after discuss semua2..i mintak tambah kabinet utk my built in oven semua and siap discount semua dia cakap rm2500.

Nak nangis dengar...hahahah
Murah gila..kalau i tak survey dulu..opt for Ikea punya rak and slowly beli kc dr Ikea..mesti lagi mahal.

So after year and a half..this is how the kitchen look like

sebelah fridge tu actually ada satu tall cabinet..pantry utk simpan stok tapi since i tak dapat cari pic2 nyer..insha Allah i share kemudian nanti k

Okay ..compare to the old house..kitchen kat rumah ni memang slightly bigger laaa

kat rumah lama tak boleh buh meja makan tu dengan 4 kerusi..siap ada stool lagi.
Just ngam2 for the 5 of us.
Memang sini laaa tempat kami having our dinner .


Meja makan tu dr rumah lama..kalau sesapa follow blog ni mesti ingat meja ni kat rumah lama 

okeh i jumpa pic

ini la meja nyer.
The sama table ..

memang rumah baru ni i tak beli barang baru.
semua barang2 dr rumah lama ..sebab masa duk rumah lama pun barang2 tu i baru beli.
Tak yah membazir sangat..kita angkut dan deco la balik kan ..

Memang utk rumah baru ni i sebolehnya tak mo membazir dengan built in furniture sebab insha Allah kitorang dalam proses nak buat rumah atas tanah sendiri..yang ni pun atas tanah sendiri gak..tapi ni kawasan rumah sewa..so memang pas ni akan sewakan balik...
Bila tu tak tau laaa...tapi perancangan nya gitu la...thats y dulu masa hb  nak suh i buat built in wardrobe i refuse...
Kitchen pun i buat simple.
Rumah lama dulu i beli hood besar..rumah baru ni simple jer...tapi lebih dr cukup sebab skang tak macam dulu..jarang sangat i masuk dapur...kalau ada pun pepagi time nak sediakan bento kids.
Lunch hour kalau masak nasi pun , buat lauk kanak2 sejenis dah settle.
Takder la masak hardcore sangat macam dulu2..rajin jer panggil family gathering makan2..dessert bagai...tapi kat sini banyak masa spend kat kedai...atau pun ulang alik Melaka-KL -Kuantan..memang tak dan tengok dapur.


Ok laaa itu jer sket citer deko today.
Insha Allah will try my best nak collect balik semua pic deko rumah ni yang tak tau kat mana semua.

Kalau takder kena snap balik  la ..tapi tak sama laaa dengan tengok pci2 progress kan .

Ok next time Insha Allah.

Till then....happy viewing...!





Saturday, 23 January 2016

Thank you so much

Salam ,

haiii.

takder niat benornya nak update blog hari ni,.tapi bila nampak notifocation ramai jugak yang menjengah blog ni even dah lama terkambus..tetiba kita surprise sangattt...Allah hai..tak sangka ada yang menanti entry ku ..huhuhu

Seriuslyb selama ni duk ingat i merapu sorang2..so semangat tu memang ikut dan jer la...tapi rupanya bila dah setahun menyepi and muncul balik, and ada pulak yang komen , view and baca pun boleh tahan ...wowwww...i teruja

Thank youu sooo much pada yang masih sudi jengah kita.


Insha Allah..
I buat entry banyak2 macam dulu ok...
Tapi kalau banyak yang merapu tu maafkan lahhhh hamba..


Hari ni kita ilek2 cuti2 dulu..
minggu ni i stay kat umah dengan kids jer.
papa tak balik kuantan dan i pun tak balik puchong this wek...rare sangat..selalu kalau ada cuti lebih sket...panjanggg jer langkah .. tapi kali ni papa sibuk betul sejak buka kilang....haaaa yang ni belu story..nanti yer..
I pulak even tak busy mana kat sini..memang takder mood sangat nak ke sana sebab nanti dia ajak ke Melaka handle urusan kilang ..i pun tak larat..actually dah berbulan i ulang alik Melaka Kuantan nak settlekan urusan sana and i cakap anak2 dah start sek i tak mampu dah nak hadap lagi...so tu la kali ni i rileks2 dulu ...
Lagipun banyakkk nyer benda nak kena kemas...time cuti ni la peluang

Almari baju i sumbat segala baju
Kabinet dapur i sumbat segala tupperware tipuware..
Tu semua nak kena buat spring cleaning betul2.
Fridge pun rasanya dah berbulan tak kemas

Today cita2 nak buat..tapi pagi2 lagi kena kuar g ke tempat supplier handphone nak tukar barang..hangkut la dak kembar berdua tu...tapi nasib baik depa behave sangat today.

Dah balik dr bandar...kejor Zohor terus tunggu Asar sambil layan fb dlm bilik...ni baru kuar rumah nak jenguk kedai...jarang i g kedai tapi hari ni terasa nak jenguk staff...tadi keluar ada belikan buah mangga lemak manis..so bawak kedai makan ramai2 ngan staff baru layann.

Ok laaa,..nanti sambung merapu meraban i ok.


Thursday, 21 January 2016

new: master bedroom dah ubah balik ..first entry 2016..wowwww!!

Salam ,

Allah.
Lama betul kan i tinggal kan this blog.
Rindunya la hai.

Banyak benda nak kena catch up ni
Tapi sebagai pemula entry for this year.i nak share sedikit deco pic of the master bedroom.


Ingat lagi rupa bedroom i last year

Ni kalau yang tak ingat


Ada banyak pic i share kat entry ni

Pastu plan lama i nak letak wallppaper kan..


Nah ...
Akhirnya


Nak more deco story..


Stay tune..

I tak janji esok k...but next week i akan share citer  banyak2 dalam ni.

Till then


Friday, 3 July 2015

Gold Coast Australia part 3: Day 2-Sea World, Hard Rock Cafe, souvenir shop



Salam , 

Yooo, 
baru dapat sambung..seminggu weh balik Puchong,kemas umah utk raya sana hehe..nanti kita citer pasal umah plak, la ni nak habiskan citer GC ni dulu k.

Ok so, esoknya kita semua bangun pagi2, lepas solat Subuh, papa masuk dapur...well dah memang kije papa la kat dapur tu heheh.



budak budak tengah tidur lagi.
Masa ni dalam pukul 6 pagi rasanya.
Dah terang benderang kat luar.
Kami semua anak beranak tidur depan ni jer...pakai heater sepanjang malam , pun menggigil.
Mok ayoh jer  tidur dalam bilik ..bilik satu lagi tak berusik pun ,



NI dah siap mandi , tunngu nak jalan jer.

Breakfast pagi tu lontong dengan kuah kacang..
Kuah sate dr Brahims.
Nasi himpit segera rebus dari malam tu lagi.

Lepas tu i rebus lemang segera pulak malam tu.
Lemang tu bawak bekal masuk sea world.

lauk bawak bekal, ayam goreng garing , ayoh punya sebab dia tak makan sambal.
Ayam masak merah, kuah brahims punya.
Syaur campur goreng.



Lemang dengan serunding ayam beli dr Giant.
Bawak sekali selain nasi.
tapi tak makan pun ...dah balik dr Sea world petang sementara tunngu dinner by papa siap, semua bedal lemang ni dulu...sedappp.
Lepastu ada jugak i bawak roti celur telur..french toast..saja buat kudap2, takut budak2 ni jenis nak makan manjang kan 

we are ready..!!



my beloved mum dah siap.
Pic ni masuk dalam group WA Yunus Legacy.
Dah semua bahan mok...suh menetap kat sini jer, nampak sihat, mudah , gorgeous la apa laaa hahahaa.
Kang betul2 mok ayoh menetap sini, korang pulak susah nak "balik raya'
..tak tauuuu...

Then kuar dalam pukul 9pg.
Dekat sangat Sea world dengan apartment kitorang.
5 Minit jer kot drive.

Happy faces

 Proses nak menurunkan penumpang hehe.



Masuk sini nanti bagi jer kertas print tiket yang kita bawak, kat situ dorang akan print kan macam ic..siap dengan pic kita.
Dia ambik gambar kat situ jugak.kejap jer, tak sampai berapa saat siap.
Ambik gambarkat luar, masuk dalam nanti ambik tiket kita.




masuk2 jer nampak ninja turtles.
Terus Q for the photo session.

Alamak pic tak cantik, rasanya ada pic cantik tapi tak tau dalam camera sapa.



Then tengok kat pamplet tu, pukul berapa show start.
masa sampai tu dalam kul 10 lebih gak laaa, sebab ambik masa dr kereta nak tolak wheelchair, nak buat tiket and the  q utk ninja turtles lagi...jadi masa tu dah start dah seal show.
Cepat2 tolak wheelchair.
jalan dalam tu bebrukit2 gak..
Terasa gak la semput nya nak sampai heheh.


Budak berdua tolong tengok kan map...
macam kan pandai la snagat....

Ini la sea lion show tu.
Kisah sea lion yang cerdik sangat dapat tangkap pencuri.
Ada jugak binatang2 lain yang macam burung flamingo tu, ntah hapa nama hahaha.
tapi tak lah best  mana, sos so jer la show ni.
Layan la dr takder


Kleuar dr situ pergi pulak ke tempat dolphin show.
Slo2 tolak dua wheelchair.
Masa ni ayoh berenti gi tandas




Masuk dalam , nanti ada staff dia tolong tunjuk tempat utk disable.
Paling depan.



Aniq tengah tolong kuncikan wheelchair tu sebab mok nak duk atas kerusi dengan kitorang.
Sambil layan dolphin sambil berebut2 duk makan french toast.
Siap ada kopi o lagi bawak bekal.hahha



Show sini seronok.
Cerdik2 betul dol[hin kat sini.
Puas hati tengok yang ni.
Kami semua duk bersorak siap tepuk tangan semua.



dah habis tu, slow2 kuar, sebab dah takder show nak kejar.
Masa ni boleh la kalau nak main roller coaster ke apa,
Ada roller coaster yang biasa tu dengan yang dalam air tu.

Budak berdua ni rengek2 nk naik.
Dorang kan excited sangat nampak segala tok nenek rides tu.
Tapi sebab keadaan tu la, dengan muka ayoh dah muncung penat, hujan pulak rintik2...sejuk menggigil orang tua tu hehehe.

So me and papa pun cakap, takper kita kasi makand ulu, nanti mood dah ok , kita bawak budak2 ni naik segala rides.
Otw cari tempatboleh duduk2 makan, singgah la tengok penguin point, seal, shark kat shark bay dia and ada polar bear.

ini kat tempat pari


Ni kat shark bay




The masuk ke dalam akuarium dia

then ke tempat polar bear.

This two dah nampak bosan ...tak dapat naik rides lagi heheeh

ni kat dalam tempat polar bear tu.

kat sini nampak la nanti polar bear tu anak beranak duk main dalam air.

then jalan2 lagi.

kat sini boleh pegang gamat, patrikc (starfish) and macam2 laaa biantang dalam tu.
Adik2 berani jer pegang


Tapi ini abang, banyak laaa suka menyakat adik.
baik2 budak tu berani dah takut jadinya...
Tengok muka nakal dia menyakat adik 

then kitorang g cari tempat boleh duduk n makan sebab muka semua orang pun dah semacam time ni.
Twin dengan peel ngantuk , ayoh lapor..



tunggu ayoh masuk toilet


dia pun sibuk bergambor..papa nya melayan



kat sini jer la tenmpat makan yang selesa
selamba muka seposen anak berank cedok nasi n lauk
Papa tak berapa agree...muka dah semacam , malu ke bengang tak tau laaa...tapi i memang muka seposen, janji kenyang.
Then papa nak cover duduk situ free2 dia g beli coke dua gelas.
Baru dia nak makan pastu


Abaikan sepit rambut kat pipi tu, ni keerja budak kenmbar berdua





Dah kenyang senang hati, baru sambung lagi.


Its Dora time.
Seronok budak berdua ni sebab dora memang fav show dorang.
Masa ni show belum start,baru sesi berphoto.

Elok kita semua melepak dalam ni, hujan agak lebat kat luar...
sejuk toksah cakap la.
Ayoh nak g tandas lagi, Aniq pun offer diri hantar.
masa balik kena hujan, berlari2 dia tolak wheelchair ayoh.
Aniq kata dia menggigil gila kat belakang, sebab tu berlari nak kasi berpeluh tapi memang tak jalan hahaha.


kita rest kat sibni dulu yer...perut dah kenyang.



muka excited

happy sangat time ni sebab dora ada depan mata.
macam tak caya dora tu rupanya duk australia kata kakak hahahaha
Show start setengah jam lepas tu


layan kan jer laa






then kita semua beratur pulak kat tempat 3d 
Sponge bob.


mok ngan ayoh tak nak masuk, tapi kami semua heret gak hahaha.
Kat dalam ni dorang siap tertidur kepenatan

keluar dr sini, ayoh dah tak tahan menggigil sejuk n rasa cam demam.
so kami decide nak balik jer, 
Tanya Aniq dia ok tak kalau tak naik semuabrides2 tu, and dia kata ok jer, esok boleh naik jer kat movie world.
Good boy...!!

dri tempat spongebob tu kami pun naik monorel .
Nanti dia bawak ke tempat pintu masuk, jadi tak payah laaa nak jalan dengan wheelchair, budak2 tu.
jauh jugak laaa denagn keadaan cuaca hujan tu.

dalam monorel tu kita boleh tengok the whole sea world dr atas.

Turun jer dr monorel, cari toilet lagi hehehe


ni tempat turun

then sebelum balik tu, round dulu dalam nickelodeon stall ni.
abaikan keselambaan i and kids memakai selipar jepun sajerk .
Dah tu siap lipat seluar sebab hujan .
memang seposen...janji selesa.

I beli tumbler utk budak2 buat kenangan.
Murah jer, 


Ni ha, cuma AUD 5...RM15 duit kita.
Murahlaaa bagi i.
Then papa beli fridge magnet thermometer tu
Tu jer la pembelian kat sini
Dah nak balik, ANiq request nak masuk Creatures of the Deep plak.

Bila Aniq yang request, ayoh memang tak marah, sebab dia tahu Aniq ni jarang minta menda2..
So sabar la orang tua tu menunggu kat luar

ni kat dalam.
Papa heret gak mok ayoh masuk

Then ada pulak jet ski stunt show kat pintu masuk.
layan laaa jugak , sambil melayan pop corn free.
Pop corn tu dapat dr voucher ticket.


Bila kita beli VIP ticket nanti masa nak masuk , buat ticket mula2 masuk tu, diorang akan bagi 7 voucher, kita gores and tengok la hadiah apa kita dapat.
dapat la ice cream dua , pop corn n VIP accesss ke show2 tertentu kat both sea world and movie world

dalam pukul 4.30 kita semua keluar and balik bilik terus jamak solat zohor and asar.
nasib baik sempat.
Kul 5 lebih dah masuk maghrib kan .



sementara tunggu dinner, makan dulu lemang yang bawak bekal tapi tak berusik ni haaa

then papa goreng mee jer malam tu.
Guna mee lidi i bawak dr KL.
 Alahai, cari pic mee goreng papa tak jumpa.

Makan mi goreng kat gold coast dengan cuaca panas. memang superb, ayoh sampai 3 kali bertambah.
Siap tanya menantu dia letak apa sedap sangat mi goreng ni hahaha.

Dah settle makan, i tinggalkan kembar dengan mok dan ayoh, sebab dorang pun dah ngantuk and penat.
I ajak Aniq dan papa jer keluar round2 kat luar.
Nak jenguk sekali Hard Rock sebab papa nak beli baju.

Kitorang drive, park kereta dalam coles, macam sebelum ni jugak.
Then naik atas dr parking tu terus laaa jumpa macam2 makneka kedai.

Layan jer la pic yer





Us, selamaba jugak malam tu dengan selipar jer



Masa nak keluar , Aniq tak makan pun mi, dah kuar ngaruk lapor.
So i belikan dia kebab .



Dah lepas tu bukan main banyak pulak stall jual kebab bersepah 


Ini plak kedai souvenir.
Bersepah jer kot kat sini.
Kuar jer dekat area bandar dia depan surfer's paardiese beach ni memang jumpa kedai bersepah.









Then before balik, i masuk ke Coles lagi, nak cari apa2 lagi yang boleh buat masak.

Kat dalam ni ada tempat khas utk berinternet.


Harga kelapa sebiji

tambah stok susu choc.
Susu kat sini memang heaven la rasa dia.

Tu jer la pun yang kitorang buat on 2nd day kat sini.

Balik ke umah, kembar dah tidur, ayoh ngan mok pun dah nak tdur.

esok pagi2 nak ke Movie World pulak.

Nanti sambung lagi k.