love

love

Followers

Wednesday, 20 November 2013

Deko : Kitchen part 3

Salam,

Another entry about my kitchen.
One part of my kitchen yang sangat berharga despite of another part that i use to prepare meal for my family.
Meja makan .
Unofficial dining table. 

I know my kitchen space memang sempit dan kecik.
But i insist for dining table utk my kitchen.
Mulanya papa tak setuju sebab katanya dapur sedia ada tu cukup sempit.
Nak letak meja makan...mesti tak boleh lalu nanti.

So, i search  here n there for an idea.
Nak cari meja kecik yang boleh duk kat dapur but still can function utk i duduk potong2 sayur and at the same time boleh jugak buat tempat anak2 i breakfast pagi2.

Tho ruang makan yang ada kat dining area depan  tu tak jauh dr dapur, cuma selangkah dua, tapi dulu i takder maid and i tak mo menyepahkan ruang dining tu sebab that space attached sekali dengan my living hall area.
Memang penat nak kena make sure area tu selalu bersih while u use it like 24-7 utk makan, utk potong sayur, utk  buat homework n such.

So, papa kata, kalau i boleh pilih meja yang sesuai, dia akan setuju with my idea.

mula nya i nak letak small table tinggi with bar stool but i found it tak berapa sesuai dengan kitchen tu.
Banyak dah idea yang i draw and i tengok2 balik, asking for papa's opinion as well and finally we decided for the Ikea table.

Meja ni takla terlalu besar and tak kecik jugak for my space.
If u can see, laluan kat belakang tu only muat my bontot jer hehehe.

Since the layout of my kitchen ni agak sempit sebab space bilik air makan sket ruang dapur, jadi only 3 biji kerusi boleh letak kat meja ni.
I got one more chair , spare kan if i nak tumpang makan .
But actually 3 biji kerusi dah ngam2 utk 3 orang kids i menyepahkan this meja.



Meja ni di guna sepenuhnya oleh my family.
As a place utk budak2 berdua main masak2 while im preparing meals for them.


jadi tempat anak2 buah i having breakfast beramai2, bergelak tawa.


Also a place that my parents duduk having their tea time sambil berborak dengan i yang sibuk mencuci dapur.


Mok and ayoh even have their lunch here even sempit.


A perfect space for my son having his breakfast , menceceh2 sambil melihat i lintang pukang preparing dishes for his bento and lunch.




And also a favourite place utk my kids buat sepah..bergurau senda while having their meals...sambil jugak menemankan i mencuci dapur.


Menjadi tempat penting utk i siapkan kuih raya sepanjang bulan puasa.




dan jugak menjadi tempat budak berdua membancuh  their fav muffin 


Dah siap, meja ni ;laaa tempat i display the hasil..jadi nanti kids memanjat2 to get the muffin .

See, meja ni banyak jasanya.
banyak betul kegunaannya.






5 comments:

  1. nice.. memang perlu ada kan meja macam ni... :D

    ReplyDelete
  2. yep, perlu ada 1 meja kat dapur utk kita buat 1 stop center kan?

    ReplyDelete
  3. sy pun ada satu meja kat dapur..tp smaller than this one..mmg byk gunanya ada meja camni kat dapur...:))

    ReplyDelete
  4. kat ruangan dapur saya belum ada meja..tunggulah dah renovate dapur tu nanti..nak buat island satu :D (Berangan tak sudah)

    ReplyDelete
  5. wah..so jd solid reason knapa perlu ada meja di rumah hihi.da xde argument...sy pun belum ada ..

    ReplyDelete