love

love

Followers

Thursday, 21 November 2013

Deko :Ruang makan

Salam,

Masa memula pindah, the first thing kita buat , tambah bahagian belakang rumah.
I memang minta papa siapkan bahagian dapur dulu before kita pindah sebab rumah yang kita duduk before pindah tu memang ada full cabinet.
Barang2 dalam tu penuh, so kalau nak pindah , tak ada KC semua, memang pening i pikir mana nak letak semua barang.
Nak tumpang2 letak kat bilik pun , bilik kecik, rumah kecik..stor pun tak ada.

Jadi papa buat laaa kitchen dulu..i tak kisah kalau takder complete kitchen cabinet , yang penting ada table top pun jadi laaa.
Tapi alang2 dah buat, and kebetulan dapat quotation harga mampu, kita terus la buat kitchen cabinet.

Alang2 dah tambah bahagian dapur, terus laaa i suruh papa buat nice finishing kat bahagian dapur asal yang seciput and i decided that space to be ruang makan .

Alhamdulillah, even rumah kita sempit and sangat limit space area utk deko, i still managed  to get limited space for dining area kat rumah ni.

Masa memula pindah, i brought my dining table set dr rumah lama.

This is how it look like masa memula pindah.
Even the divider pun lain , tu divider asal yang papa minta kontraktor buat.

After almost two year, baru2 ni , to be exact bulan puasa, i request new dining chair for the space...saja laaa nak tukar rupa, dah lama nak cari kerusi baru.
Table tu ok, masih cantik dan sangat sesuai dah saiz nya dengan that space..so takder plan to replace with new table...

So,tukar laaa dengan new chair.
tak berapa berkenan dengan design bunga2 tu, but since masa tu tak ada banyak choice while i kena decide before raya, i decided for this design.


I replaced my old table mat with the red one.





Later after that, i mintak papa cat wall deco to match my 'red' concept utk raya kononnya.

And thats how my dining area look like.







Alhamdulillah, ruang makan sempit ni dah banyak jasanya ...menjadi ruang menjamu kawan2 dan keluarga.







5 comments:

  1. Assalam, cantik sungguh umah akk. suke lepak sini cari idea

    ReplyDelete
  2. nice look.... kemas jeeee dining area :)

    ReplyDelete
  3. cantik..colour merah memang naikkan seri kan

    ReplyDelete
  4. suke rak gantung kt tepi cermin tu...

    ReplyDelete