love

love

Followers

Monday 30 December 2013

Jantung pisang and budu..!!

Salam,

Everytime my parents are here...i memang nak kena fikir lauk2 kampung that suit my parents taste.
And at the same time nak kena jugak masak sejenis lauk utk papa sebab ada jensi2 lauk especially masakan Trg yang papa agak 'slow' nak hadap.



Lauk ni antara lauk yang i prepare utk mok ayoh.
Singgang asam pedas with bendi ikan tenggiri, budu and jantung pisang.
Ikan cencaru goreng sumbat belakang utk papa and sotong masak kicap utk kids sebab singgang asam pedas i pakai cili api.



OK, ini lak lauk yang nak jadi bahan cerita today.
Even i ni originally anak Trg...i never never makan budu selama hayat i.
Bukan la menyombong ker apa..but anything cicah2 ni i tak berapa suka..sambal belacan ker tempoyak ker..i tak pernah sentuh.
Sesekali laaa i ambik sambal belacan..tu pun tak la banyak and menggila cam orang..
Lain dengan papa yang pandai makan lauk2 kampung and sangat suka benda2 cicah like sambal tempoyak, belacan , cencaluk and such.
But budu..memang dia tak pernah makan la.
Ulam2 pun dia tak pandai makan.

Baru2 ni, masa g kedai Aceh depan rumah, i nampak jantung pisang yang cantik rupanya.
I teringat that my parents suka makan jantung pisang and teringat mok ada bawak budu dr kg.
Balik tu, i celur jantung pisang and prepare budu.

I prepared the budu for them.
Tapi masa makan, ayoh asked me to try the jantung pisang dengan budu tu.
I ambik skety, cicah la sikit with budu buat syarat.
Sekali bila masuk jer dalam mulut...perghhh....terus i tak boleh stop hahaha.
Tak puas hati sebab i sorang terjebak..i paksa papa cuba.
He refused mula nya..then bila ayoh suruh, dia cuba jugak.

Lepas tu, dua2 takleh stop.
Seketul jantung pisang tu habis..ingat sebelah lagi nak simpan malam, tak dapekk hahaha.
Ayoh cakap, nyesal pulak suruh try hahaha.

Lepas ni nampak budu and jantung pisang, harus laaaa kena ambik..
And korang yang tak pernah try tu...nyesal laaaa korang kalau tak nak cuba..hahahah!!


4 comments:

  1. kami lepas umur 30 aritu..
    maskana kampung dah boleh masuk la...
    terasa ruginya masa dulu sambal2ni tak hadap..
    haih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Better late than never sis..!!Hehehe, i pun baru belajar ni.

      Delete
  2. saya suka segala ulam dan cicah2 ni. kalau pun tak suka pedas, at least amik jugak cicah2 sebab tu pembuka selera gitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. i suka pedas, cili padi boleh ratah gitu jer, but when it come to sambal belacan and such, tak berapa lalu telan , because of the belacan kot, i memang anti seafood...but budu..wahhh, sangat2 laaaaa heaven yer rasanya...nasib baik cuba..

      Delete