love

love

Followers

Friday, 13 December 2013

Organizing: Masalah susunatur dalam kc


Salam, 

Ingat tak i pernah share citer dapur i ?
Ok kalau tak ingat, bukak jer la kat sini, semua kisah dapur i ada share

Actually , banyak benda kat dapur tu yang i masih tak puas hati..especially bab organize banda2 dalam kitchen cabinet,dalam pantry i bawah sinki
Tapi, nak buat sekaligus, i tak daya...masa laaa antara sebab utama.
Kalau pun i ada sikit masa, i rather spend it utk masak or bake sumting for kids...or i guna utk melayan aktiviti budak kembar berdua tu..sayang rasanya kalau ada masa, asyik laaa nak membelek kc.

Antara bahagian i tak puas hati sangat ialah salah satu space dalam kc kat bawah ni



Space ni i simpan segala jenis minuman, and tepung..dan paling atas i letak baking things..
Part baking tu, i ok lagi...proper dah dalam bakul tu..cuma bakul hijau tu tak cantik di mata i...nanti nak kena ubah jugak..but fokus paling utama kat dua space bawah.
 
Ni dua tier ni.
Tier atas tu..bekas isi tepung tu..nak isi 4 bekas tipuware tu actually tak muat..sebab tu ada susunan turun naik tu.
Sangat tak puas hati dan sakit mata.
I bought tipuware tu kat kedai Eco RM2 kat kg i.
Bekas tu ok, tak salah apapun , tapi tak sesuai letak dalam KC tu sebab besar.

Tu masalah 1

Masalah 2.
Bekas i letak Milo, susu budak2 , kopi semua2 tu...bekas tu sangat lah buruk di mata i.
Bekas ni bekas i isi biskut raya banyak2 hari tu.
Even bekas ni elok sebab kedap, tapi tak praktikal sebab bulat and makan space.
Jadi camana pun susunan nya dah ejas2, tetap la tak cantik.

Solutionnya.

-
-
-
-
-
-

I g Daiso and beli bekas tipuware tutup putih ni.
Transparent , berpetak ,nice size and comell.

Utk bahagian tepung2 kat atas tu, memang ngam2 betul.
Kiranya ketat sikit laaa nak sumbat 4 biji tipuware tu but just nice.
Takder laaa sampai terkeluar cam susunan before kan .

Kat bahagian bawahnya pulak, i letak susunan 3/row sahaja tapi i tindih double layer.
Papa terpaksa bukak rack yang before ni agak sempit kat bawah tu, naikkan sikit para kat atas, so utk letak tepung, ngam2 dah tak leh tindih2, bawahnya ngam jugak utk double layer.

Bahagian paling atas, i guna bekas tutup biru RM 2 yang before this i isi tepung2 i dengan letakkan colouring satu bekas, satu lagi baking sugar...ada castor, brown and icing sugar.
Then bekas kasut dr Daiso jugak i letak baking things lain yang before this i letak dalam bakul...

Itu idea sementara , sayang bekas biru tu banyak...actually i ada idea lain , tapi kena tunggu lagi...rasanya next week complete kot space ni..kena g Daiso laaa esok lusa nak merealisasikan impian ...nanti i share bahagian tu bila dah siap k

Ini lah rupa nya selepas i tukar dengan new tipuware from Daiso.

Tapi tak complete lagi, mata masih sakit lagi..and i guess u all pun tau apa buat i sakit mata kan .
So, solutionnya.
_
-
-
-
-


Menggunakan template sedia ada from internet..i pun print out jer guna printer hitam putih .
Lekatkan guna salotape putih besar biasa.


Nampak jauh lebih baik dr sebelum kan .
Pasta tu saja nak tayang label jer ehehe, actually kat situ masih maintain tempat letak cordial.

Amacam...someiii la sket kan ...??






12 comments:

  1. sangat kreatif.. boleh cedok idea ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. heehe, ceduk, jangan tak ceduk sis

      Delete
  2. kemasnya.. Lable tu print kat mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Mama Lynd,

      I print from here.

      http://blog.worldlabel.com/2013/kitchen-spice-jar-pantry-organizing-labels.html#

      Delete
  3. agagaggaaaa....someyyyy sgtttt.....kita cutikan diri hari ni nak terjah blog kwn2...itula yg jadiknya baru nak baca citer2 lama ni..hadoi dihambat masa...btw...sgt suka transformasi ini! mmg thorbaekkk :))))

    ReplyDelete
  4. nak tanyalah..bekas tu beli dkt Daiso cawangan mana? haha... then kedap udara x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf, baru sempat reply.
      I beli kat Daiso Midvalley, but i believe, kat mana2 cawangan pun ada kot.
      Nak kata kedap cam tupperware tu taklah, tapi better than the RM2 tipuware that i used before.

      Delete
  5. Waaaa..cun2..boleh cedok idea ni...kemas n teratur.. ^^

    ReplyDelete
  6. comel...saya suka...kena serbu daiso lagi la harini...

    ReplyDelete