love

love

Followers

Thursday, 20 March 2014

Organizing: Rak dan susunatur buku di bilik anak bujang

Salam,

Sorry lama tak dapat menjenguk.
Tapi rajin BW blog orang lain .

Citer Istanbul later laaa sambung...buhsan kot, dah la banyak gila pic kena pilih.
Jom citer hal deko today yer.
Ramai dah bosan bukak my blog duk tengok citer Istanbul...elehhhh tauuuu...!!

I ada plan nak susun buku2 kat bilik Aniq ni dah lama.
Tau la bilik anak bujang senang sorang ni.
Nampak atas lantai tu, bersusun2 kat tepi , sebab kurang rak

Bila susun buku, mesti bercampur2 jugak ...elok i asingkan mana buku sekolah, buku tuisyen, buku latihan kat rumah, tak sampai seminggu dah bercampur aduk

Time nak kemas buku sekolah ikut jadual, terjerit2 tanya buku teks dia
Sekali dua i tolong la, tapi setiap malam i kena cari, hangin jugak la.

So satu malam tu, i tak tahan ...pikir2 kena buat sumting ni.


I pun gigih laaa hangkut drawer ikea ni yang i beli and letak kat my wardrobe.

Asalnya dalam wardrobe , i simpan sarung bantal, blanket and such...ada i cerita dalam entry ni.


Now angkut dalam bilik dia and letak semua barang2 dia yang bersepah kat lantai.
Buat label temporary dulu..nanti bila i ada mood , baru buat label elok2 k.


drawer ni ada barang2 utk PSV

Stok crayon dalam kotak kat belakang

Ini dalam drawer buku panduan agama

Ini dalam drawer homework..semua homework yang i kena check


Ini paling bawah , tak ada label apa2, tapi i letak buku conteng dia and stationery
Pic terbalik la plak.

Then i labelkan rack buku Billy asal kat bilik dia.


ini utk space buku latihan kat rumah and buku tuisyen

Ini pulak utk buku sekolah.
Buku tulis and latihan

Paling bawah adalah buku latihan tahun 5, since he still use it , i simpan dalam satu bahagian.
Tapi tak banyak , so i sumbat sekali file comics and exam paper dalam tu.

Ini lah space baru mamat bujang ni.
Atas drawer rack tu i susun komik2 yang dia suka baca sampai skang.

Hopefully kemas laaa utk sebulan .







7 comments:

  1. syioknya drawer tu sis...teringin nak beli tapi kalau pegri ikea ada je brg lain yang dibeli terus lari bajet..hehehe

    jom tukar link blog..:)

    http://darwisydarwisyah.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. wahh..comel..
    dah macam pejabat..

    Senang sikit bila ada labelling.
    Senang anak mencari buku

    ReplyDelete
  3. wadusss....ni duta ikea jgk ni...mmg malatops bila dah letak drawer basket tu....kemas!! =)

    ReplyDelete
  4. hmmm cantik la...
    awak bagi saya inspirasi la menyusun bilik anak saya la :)
    jom lawati blog saya www.happyneasy.blogspot.com untuk perkongsian produk kesihatan

    ReplyDelete
  5. rajinnyer mummy...bertuah anak bujang..

    ReplyDelete