love

love

Followers

Wednesday, 30 January 2013

Quilt cover set and bedsheet story

Salam

Hari Isnin ibu dan twin pergi Ikea.
Papa dan Aniq pergi Kidzania.
Nanti2 ibu cerita pasal Kidzania.
Nih nak citer pasal cadar, sebab g Ikea beli quilt cover  baru...syiok.!

Selalu kalau beli set cadar utk katil..ibu akan beli set quilt cover.
Ibu ada dua plain quilt kat rumah.
Dua2 queen size.
Ni sample quilt yang ibu beli kat Ikea berzaman2 dulu...

So kalau pergi Ikea, memang selalu juga usha set quilt cover kat situ.
Ada offer harga best, n design cantik, terus grab.
Nanti balik rumah terus jer ganti n sarungkan quilt tu dengan set baru.
Senang pakai set camni, sebab nak basuh , bukak jer sarung , basuh dalam washing machine.
Done.
kalau beli comforter set tu, hazab sket nak masuk teabl2 dalam washing machine kan .


Cam cadar ni haaa, hazab weh nak basuh


Ini antara set quilt yang ibu beli kat Ikea.

Rasanya masa ibu beli few years ago harganya dalam rm59 kot.
Dah lupa
Design ni pun dah takder lagi kat Ikea.

Kat Ikea, selalunya quilt cover set dijual dengan 4 biji sarung bantal+quilt cover la kan .
kat mana2 pun Quilt cover set memang tak akan bagi bedsheet sekali so kena beli pulak bedsheet laa.Tak kisah la fitted ker loose but normally kalau kita pakai comforter or quilt , kita akan beli fitted one.
Kalau dah ada quilt cover set, nanti pandai2 laaa cari bedsheet yang boleh matchkan dengan quilt cover set tu.
Contohnya quilt cover set yang kat atas ni, ibu beli kat Ikea, dan bedsheetnyer ibu beli kat Giant jer.
Bedsheet kat Giant/Parkson/Aeon normally datang set with dua biji sarung bantal dan bolster cover.
Tu , dua biji bantal plain shock pink tu, datang with set dengan bedsheet shocking pink tu la.
Bolster tak pakai.
Another dua biji lagi sarung bantal yang come with set dengan quilt cover tu ntah kemana dah, sebab set ni dah bertahun2 beli.
Memandangkan set quilt cover tu ada bunga kecik2 warna  pin/merah dan daun hijau, kita boleh matchkan this set  dengan bedsheet hijau jugak.
I think, apa2 warna bedsheet pun boleh match with this quilt cover set sebab bunga dia kecik, n base dia putih kan , except for kita matchkan with plain white colour jugak, memang tak nampak cun la.

BIla kita dah dapat bedsheet yang match dengan set, nanti nampak cun jer, padankan laa dengan sarung bantal yang datang with set bedsheet n quilt cover tu sekali.
Nak buh sampai 6 biji bantal pun boleh  sebab dah dapat 6 biji sarung kan, 4 dr set quilt, another2 dr bedsheet set.

Kalau kita beli quilt cover set dr tempat lain  such as Aussino, Baguss ker, i think quilt cover set dia datang with only dua biji sarung bantal but ibu tak sure on this.
Ibu ingat ibu beli set kat bawah ni dr Aussino masa offer few years back, n it come with only dua sarung bantal.

So bila ibu dapat matchkan with bedsheet tu, dapat la 4 biji jer bantal..ngam2 laa..kalau Ikea, dia kasi quilt cover tu 4 biji sarung  bantal kan .
But still ok laaa.

Hari Isnin hari tu, masa g Ikea, jumpa pulak set quilt cover yang cantik n paling penting murah!!
Harga satu set RM69..murah la sebab quality kain cotton di Ikea with thread count yang tinggi memang puas hati laaa bila pakai n selimut malam2.
Sejuk je kainnya.

Ada model plak atas katil hahaha

Memandangkan nak balik terus test, so terus cari jer bedsheet kat Ikea jugak
Rupanya fitted bedsheet kat situ tak ada set with sarung bantal, tapi still ok sebab quilt cover set kan datang with 4 helai sarung bantal.
Cuma kalau kita beli bedsheet kat luar, bukan kat Ikea, best dapat sekali with sarung bantal , nanti cantik jer nak matchkan set bantal tu.
Ibu beli bedsheet colour hitam.
Papa kata pandai ibu beli cadar, boleh ajar budak berdua tu ABC hahaha
Close up bedsheet hitam tu.
Harga bedsheet fitted ni RM29.
Even kat luar u can get the same price sekali with 2 biji sarung bantal, still u spend wise on this bedsheet sebab kainnya sangat sejuk n selesa..kalau tidur siang hari without air cond pun terasa sejuknya..
Sangat puas hati..!!







4 comments:

  1. Salam Ida. Bedsheet and quilt cover ikea semua best2 kan cuma shape dan quantity dia odd ajer.Saya suka lah room deco ida ,nampak nyaman ajer dan si twins pun dah besar dan tambah comel nampaknya tu:)

    ReplyDelete
  2. tq mamatiamia dtg menjengah ...bilik tu nyaman sekejap saja bila nak ambil gambar...pastu nanti budak 3 org bergole bergurau kat atas tu...terus huru hara la rupa bilik tu hehehe

    ReplyDelete
  3. Assalamu'alaikum, salam kenal kak Ida, saya riski from Indonesia, nak tanye pasal sarung quilt, macem mane pilih size sarung quilt kalau size bed saya 160x200cm, lagi sesuai size 200x200 atau 240 x200?
    Maaf saya kurang pandai cakap melayu..
    Terima kasih kak Ida..

    ReplyDelete
  4. cadar abc tu beli kat mane yer?

    ReplyDelete