love

love

Followers

Monday, 20 October 2014

Berhenti kerja buat apa..??

Salam, 

Rasanya for those followed my blog dah tahu that i ve moved to Kuantan after my resignation on August this year.
Memang i tak citer in detail, apa yang  i buat kat sini, but i have hint in here that im handling business here or lebih senang i katakan i ada buka kedai and handling it now by myself.
It was good opportunity for me to be close to my kids and free from punch card.
But well, still tak boleh jadi housewife as per my imagination and also not as easy as i thot and imagine.
However, business went well with good income, i dont regret my decision.
Alhamdulillah tak cukup utk menyatakan how happy i am now.

To describe the 'not as easy as i thought'..i would say to be away from my husband adalah big challenge to me...and recently,kedai masih tak ada staff, and Aniq pulak kena stay with papa kat KL, struggling (is he..?) for his UPSR exam and syahdu and sayu hati that i tak mampu temankan dia sepanjang the exam.

During that period i sabar banyak2...ada masa i tewas that i cried malam2 lepas tutup kedai, missing my hubby and Aniq and thinking what kind of life yang i dah pilih ni..?
Time goes by and Alhamdulillah, papa banyak support during the time and now is the time , i dah mampu bernafas lega, dah ada masa to chill with papa and kids, dah ada  masa rileks baring2 tengok tv, no punch card to catch..no heavy traffic to handle..

Ok la, meh citer in detail apa i buat.
Actually i handle bisnes kedai runcit.
Simple...tu jer hahahaa.
Tak la besar mana, menyewa dua unit kedai dengan my sister.
It was actually kedai ayah cik (my big bro).
Dah 3 tahun dia meniaga kat situ and finally he decided to back off even income is good sebab dah penat , maybe sebab dia takder staff kan  and dia nak balik kg berehat.

Family pun sayang nak lepaskan the business to others and since takdak sapa able to ambik alih, so we bought the business from him.
Asalnya papa laaa yang nak snagat2...me?
50-50..hahahaa, tipu 10-90 kot
memang i tak minat..!!

I nak berhenti kije sebab nak stay at home with kids , but papa kata , ruginya all the ilmu and skill , masa yang ada if u choose to spend time with kids jer...errrr janngan salah faham, dia tak kata being huewife merugikan ilmu, in fact he agreed the idea of menjuaga sendiri the kids...but jaga the kids n doing nothing merugikan to him.

I still able to handle kids by myself, depan mata and still boleh manage kedai.
tapi banyak la perubahan kena buat, dari kedai runcit biasa yang ayahcik guna pakai before, kita kena 'majukan ' sket la.
Kena ada POS system...kena ada staff, kena ada CCTV
So pos system boleh jaga stock,boleh tengok shortage staff2 buat, also ada CCTV yang boleh monitor staff dr mana2 pun .

For the first 3 month i kat kedai, memang rasa nak menangis..nak establish the system..and staff pun tak der..ada pun tak lama ...nak handle them pun payah, dealing with cash kan , senang2 cilok duit.
7 am to 12 pm 7 hari seminggu, i was stucked in here...tidur pun dalam kedai, twin pun terkurung dalam small office belakang kedai.
rasa takder life, that was the time i cried almost every night thinking...what the h*ll im doing here.
I have good life, good home kat Kl and i was stuck here.
masa tu income was good...not good...but mewah..!!
Because selain runcit, we also serves customer all kind of services, money changer for indon's worker, bill payment, handphone ,fotostat, binding, laminate and such.
Tapi, dapat duit waktu tu...tak mampu nak senyum.
Penat badan, penat otak.

Alhamdulillah, slowly...berkat sabar..sekarang dah stabil.
POS system working great..and staff pun setakat hari ni kekal.
Ada la kekurangan here n there..but , kat mana2 pun , handling human ni, memang ada cabarannya.

me kat my workspace.
Sebelah dinding tu pulak small office yang sekarang ni dah tak jadi ofis tapi jadi bilik kids tengok tv.
Since bilik tu ada air cond, memang they melepak dalam tu sepanjang masa.

Dari situ boleh nampak staff bekerja kat counter.
staff...
budak2 kg ni jugak.
Setakat ni hire dua staff pompuan, muda lagi..baru umur 18 tahun.
Sorang tu anak yatim piatu.
Alhamdulillah, setakat ni semua nya berjalan as planned.
Bukan jer dah dapat rehat tidur kat bilik, i even have time to travel dah balik ke KL, and tinggal kedai kat staff ni sambil i monitored them dr KL.

Tak susah..teknologi skang semua di tangan jer.
From my handphone, di kedai mamak di KL..i monitored the POS system and tengok hasil jualan ...tengok apa staff tengah jual ..
From the hp jugak, dapat tengok semua sudut CCTV, apa staff tengah buat..and semua activity dalam kedai.
Mudah jer...tapi nak tinggal lama2 tu tak boleh laaa..for few day boleh, kalau sampai seminggu, dorang belum boleh lagi.
In sha Allah, nanti i pun kena hire lagi staff utk supervise, so boleh la i start focus duk umah, tengok kids sekolah ..and jenguk kedai kejap2...takder lah kena duk sepanjang masa kan .
gaji i takder laaa...hehe, dah kena bayar supervisor, kena request special gaji from papa as housemanager jer la kot...

Ok la, later i citer lagi...got to go...










4 comments:

  1. wahhhh...lama tak dtg sini, dah jadi bos da kak ida..thorbaekkk sis!! :)))

    ReplyDelete