love

love

Followers

Monday, 21 October 2013

Organizing:No more susun tak teratur dalam laci

Salam , 

Actually hari yang sama kitorang beli drawer Ikea utk bilik anak dara tu..i ada beli sekali Billy bookcase kat Ikea.
I dah lama berkenan dengan rack ni, tapi i duk terpikir mana laaa nak letak.

Pastu baru2 ni, masa baring2 kat katil..mengadap meja study papa, mata i tak senang betul tengok pemandangan kat situ.

Ini pic masa penyisihan tempohari, on entry how i manage my important file.
Nampak kan drawer sebelah meja study tu.


Ini lah drawer yang buat mata  i sakit..kedudukan sebelah meja study papa.
Aduh macam2 idea i fikir kan, memula ingat nak beli jer rack ala2 para kat Ikea yang i guna kat laman bubuh bunga tu..tapi cam tak sesuai.
Lupa betul pasal Billy yang i suka kat Ikea.

So baru2 ni pergi Ikea, i tak lepaskan chance.
Dapat la dua biji.
Asalnya i nak sebiji , tinggi ke atas..tapi hari tu g Ikea bawak kereta kecik ...nasib laaa, so beli la yang kecik ni that end up sangat comei kat space kecikk tu.


Elok lepas papa pasang, maka i pun mulakan lah operasi.
Papa sibuk pasang drawer bilik anak dara, i sibuk susun balik buku2 n apa2 yang patut dr drawer sebelum ni.

Since i tak sabar nak tunggu wrap paper ker apa ker utk deco, i bantai tulis jer kat kertas tu.
Actually kat kertas lain n tampal guna clear tape je.
File house tu i beli kat Ikea jugak.
The cheapest one.
5 pcs for RM4.90.
Murah and practical.



Dalam kotak ni pulak barang2 projek bisnes i dengn BFF tu.




Got housing file, Vehicles and Bills  and Family.
Dalam nya isi2 yang dalam clear box before ni i susun tu...


Ini dari Family box.
Clear file contain semua pasal anak2, ibu dan papa in different file.
Everything dalam file tu, surat beranak, buku rawatan klinik masa ngandung pun dlaam tu hahaha.
Then kotak merah Ikea 'Kasette" pun beli lama dah.
Isi dalamnya pulak
.
.
.
.

Yang nama 'Ida', ada semua barang keperluan i as a woman...faham2 laaa kan.
Apa2 barang that i dont share with others in the house ada dalam kotak ni.

Ini pulak isi kandungan dr box "DOC"
Dalamnya ada buku2 bank, pasport anak beranak and few inportant CD that i supposed to put in other box but i still couldnt get it..later kot i beli lagi ...


Clear picture







This one pulak i guna tipuware i beli kat kedai RM2 kat kg .
Murah dah praktikal jugak.
tapi sayang i beli 3 jer...later balik kg nak tambah stok kalau still available

Dalamnya pulak i isi..
.
.
.
.

Box ' HD/RAM/PC', dalamnya ada barang2 kecik PC  cam RAM, Graphic Crad, Hard Disc...those kind of things laaa


Another two bos tulis 'STATIONERY' contain alat2 tulis laaa kan ...dah nama pun stationery.
Ada dua box

Satu isi barang2 sek Aniq and oner more isi barang2 kerja papa.



This box pulak ada 3..Latest , KKM dan ODSB where Latest refer to anything including bills, letter, note or whatever yang paling baru..current month laaa, and KKM refer to Kelab Kembar Malaysia and ODSB refer to company papa.



At the top, i letak buku2 bacaan i dan papa before tidur.
AlQuran at another side.
But by the time i  publish this pic...Al Quran tu dah diletak kat para atas meja study tu..and the books as well...atas tu dah replace with printer.



Buku bacaan sebelum tidur kami.
Boleh tau la kot, which one is mine and which one adalah buku bacaan papa hehhe.
Ada banyak lagi, tapi belum sempat tersusun pun huhuhu.


Clear box yang before ni i isi dengan family file, vehicle and such tu, i dah replace with something else.
Dalam ni contain papa punya collection of company profile dr company2 yang papa work with for his project.
And also documentation previous project2 dia yang dah settled and still need to be keep for references.

So, that was my new organizing project.
If before, i got susun tak teratur dalam laci entry, this time, Alhamdulillah, mata dah tak sakit before lelap mata....malahan semalam before sleep, this is the view..



Baru nak duk atas meja ni yer bila dah cantik, sebelum ni bila bersepah , semua buat tak nampak and refused to use this study table.
My next mission will be my anak dara's room.
Got few things to complete kan bilik tu and later beralih to my son;s room pulak sebab papa kata nak tukar semua furniture in his room.
We' ll see later...



6 comments:

  1. lepas tukar drawer lama kepada billy ikea terus malatop susunatur area ni...pasti ruang paling kusukai kalu dapat miliki...tp my bedroom is too small utk space mcm ni...so juz letak kat family room sajok..hee..btw, mmg sangat suka tgk hasil akhir! mmg boom! :))

    ReplyDelete
  2. suka sebab kemas dan cantik sudut ni

    ReplyDelete
  3. terus santek, kemas.... hihihi

    ReplyDelete
  4. Rak tu bg nafas baru kat sudut tu..Saya follow dekat sini..Salam kenal..
    Tellingstory11.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. dah cantek, suami senang hati nak duduk..hehe

    ReplyDelete
  6. dah kemas biasalah..baru best nak buat kerja..huhu

    ReplyDelete